Ultrazvočne preiskave v nosečnosti

Poleg kliničnih pregledov sodi ultrazvok med najpomembnejše preiskave v nosečnosti. V nosečnosti sta pri preventivnih pregledih predvideni 2 ultrazvočni preiskavi, prva do 12. tedna nosečnosti, druga pa v 18.-22. tednu nosečnosti za pregled morfologije ploda.

Nosečnicam lahko na njihovo željo opravimo dodatne ultrazvočne preiskave. Le-te so pomembne za varno vodenje nosečnosti, saj z njimi zagotovimo normalno rast in razvoj otroka.

V prvem trimesečju z ultrazvočno preiskavo ugotovimo število plodov, določimo predviden termin poroda, izmerimo nuhalno svetlino za določitev tveganja za kromosomske nepravilnosti in opravimo zgodnjo morfologijo ploda. V drugem trimesečju sledi morfologija ploda ter meritev dolžine materničnega vratu. V drugem in tretjem trimesečju spremljamo rast in razvoj ploda, položaj ploda v maternici, količino plodovnice, lego posteljice, pretoke skozi popkovnične žile ter izmerimo telesno težo ploda. Od prvega trimesečja nosečnosti dalje opravljamo 3D/4D pregled ploda in na željo nosečnice določimo spol.

Ultrazvočne preiskave opravljamo z najsodobnejšo tehnologijo – uporabljamo vrhunski ultrazvočni aparat GE-Voluson E, ki mu zaupajo tudi ginekologi in porodničarji v UKC Ljubljana, UKC Maribor in SB Ptuj. Z ultrazvočnimi pregledi imamo bogate izkušnje. Naša strokovna usposobljenost in uporaba vrhunske ultrazvočne tehnologije zagotavljata visoko kakovost preiskave.

Pri ultrazvoku v nosečnosti so dobrodošli tudi partnerji nosečnic. Preiskavo se spremlja na velikem LCD TV-zaslonu. Slike in video posnetke na željo posnamemo na CD ali USB ključ.

Meritev nuhalne svetline z zgodnjo morfologijo ploda

Nuhalna svetlina je predel na plodovem zatilju in predstavlja zunajcelično tekočino na vratu ploda. Svetlina se imenuje zato, ker je to področje na ultrazvočni sliki omejeno s črto, ki je svetlejša od okolice.

Z meritvijo nuhalne svetline, ki jo izvajamo med 110/7 in 136/7 tednom nosečnosti, odkrijemo do 80 % plodov s kromosomskimi nepravilnostmi. Preiskavo lahko izvajamo tudi pri dvojčkih.

Pri preiskavi z ultrazvokom izmerimo debelino nuhalne svetline na plodovem zatilju. Opravimo tudi zgodnjo morfologijo ploda, pri čemer sistematično pregledamo plod in njegov razvoj. Z meritvijo nuhalne svetline, prisotnostjo nosne kosti in drugih znakov izračunamo tveganje za kromosomske nepravilnosti pri plodu. Širša nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske nepravilnosti ter druge razvojne nepravilnosti, predvsem srčne napake. Pri višji starosti nosečnice je tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom večje.

S preiskavo izračunamo tveganje za tri najbolj pogoste kromosomske nepravilnosti pri plodu: Downov (trisomija 21. kromosoma), Edwardsov (trisomija 18. kromosoma) in Patauov sindrom (trisomija 13. kromosoma). Rezultati so na voljo takoj po zaključeni preiskavi.

Tveganje za kromosomske nepravilnosti pri plodu je nizko pri vrednostih manjših od 1:300. Nizko tveganje nepravilnosti v celoti ne izključi.

Pri vrednostih nad 1:300 je tveganje za kromosomske nepravilnosti povečano. Nosečnicam svetujemo nadaljnje diagnostične preiskave, kot sta biopsija horionskih resic ali amniocenteza. Gre za invazivni preiskavi, ki lahko v 1-2 % povzročita splav ali druge zaplete. Za nosečnice iz Štajerske regije se biopsija horionskih resic in amniocenteza izvajata v UKC Maribor, lahko pa jo opravijo tudi v Ljubljani. Nekatere nosečnice težko sprejmejo tveganje za invazivne preiskave in se jim želijo izogniti. Odločijo se lahko še za dvojni hormonski test ali neinvazivni predrojstveni test (NIFTY test), pri katerem je zanesljivost odkrivanja kromosomskih nepravilnosti pri plodu neprimerno večja.

Smo nosilci mednarodne licence Fetal Medicine Foundation iz Londona za izvajanje meritve nuhalne svetline in določanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu. V naši ambulanti smo med prvimi v Sloveniji pristopili k izvajanju te preiskave, ki jo opravljamo od leta 2005 dalje. V tem času smo preiskavo opravili več tisoč nosečnicam. Imamo veliko izkušenj in nas zelo veseli, da nam zaupa tako veliko število zadovoljnih pacientk.

Ultrazvočni pregled morfologije ploda

Z morfologijo ploda ugotavljamo normalen razvoj ploda. Ultrazvočni pregled morfologije ploda izvajamo med 18. in 22. tednom nosečnosti. Namenjen je ugotavljanju plodove gestacijske starosti in oceni plodove rasti z merjenjem glavice, trebuha in stegenske kosti ploda ter odkrivanju večjih in manjših razvojnih nepravilnosti pri plodu, ki so povezane s kromosomskimi napakami. S preiskavo opravimo natančen pregled in oceno razvoja ploda in njegovih organov. Pregledamo strukture v glavici, hrbtenico, prsni koš, trebuh in okončine ploda. Posebno pozornost namenimo pregledu plodovega srca. Določimo položaj ploda v maternici. Pregledamo tudi posteljico in popkovnico ter ocenimo količino plodovnice. Pri preiskavi lahko določimo tudi spol ploda.

Morfologija ploda je presejalni test, ki ima svoje omejitve. Možno je, da kljub skrbnemu ultrazvočnemu pregledu nekatere nepravilnosti odkrijemo pozneje v nosečnosti z razvojem ploda ali šele po porodu.

Ultrazvočni pregled za kontrolo plodove rasti, teže in lege

Pri nadzoru ploda je pomembno ultrazvočno spremljanje njegove rasti. Zastoj rasti ali prekomerna rast imata lahko negativne učinke na plod. V Sloveniji kot presejalno metodo za oceno plodove rasti v sklopu rednih ginekoloških pregledov uporabljamo meritev razdalje med sramno kostjo in vrhom maternice. Ultrazvočna meritev rasti ploda ne spada med redne preiskave v nosečnosti. Ultrazvočni pregled za kontrolo rasti in teže ploda priporočamo, saj z ultrazvočno preiskavo hitreje zaznamo spremembe v rasti ploda.

Rast in telesno težo ploda določimo z merjenjem glavice, trebuha in stegenske kosti ploda. Meritve vnesemo v ustrezne rastne krivulje. Preverimo lego ploda v maternici, ocenimo posteljico, izmerimo količino plodovnice z določitvijo plodovničnega indeksa, opazujemo plodovo gibanje ter dihalne gibe. Plod nadziramo pogosteje, če zaznamo odklone od normalne rasti. Preiskavo izvajamo v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.

Ultrazvočni pregled za kontrolo plodove rasti, teže in lege ter Dopplerska ultrazvočna preiskava pretokov skozi popkovnične žile za oceno stanja ploda

Ultrazvočno preiskavo za kontrolo plodove rasti, teže in lege po potrebi lahko dopolnimo z merjenjem pretokov skozi popkovnične žile (Doppler). Z Dopplersko ultrazvočno preiskavo izmerimo pulzatilni (PI) in rezistenčni indeks (RI) v popkovnični arteriji, s katerima ocenimo trenutno stanje ploda. Ob odstopanjih plod nadziramo pogosteje. Preiskavo izvajamo v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.

3D/4D ultrazvočni pregled ploda

Bodoči starši želijo čimprej spoznati svojega malčka. To nam omogoča 3D/4D ultrazvočni pregled ploda, pri katerem z našim sodobnim ultrazvočnim aparatom posnamemo sliko ploda, četrta dimenzija pa doda še gibanje.

S pregledom opazujemo plodov razvoj, gibanje, pogledamo obraz in s tem omogočimo bodočim staršem čustveno povezavo z otrokom.

V prvem trimesečju 3D/4D pregled ploda običajno opravimo hkrati z meritvijo nuhalne svetline. Pri 3D/4D ultrazvoku v drugem in tretjem trimesečju določimo tudi lego ploda, položaj posteljice, količino plodovnice, preverimo rast in telesno težo ploda, izmerimo pa lahko tudi pretoke skozi popkovnične žile z Dopplersko ultrazvočno preiskavo za oceno stanja ploda. 3D/4D ultrazvok ploda lahko opravimo tudi ob morfologiji ploda.

V sklopu 3D/4D ultrazvoka ploda je preiskavo mogoče opraviti tudi v tehniki HD live, pri kateri lahko s pomočjo posebnih tehnik osvetljevanja, senčenja ter virtualnega izvora svetlobe plod prikažemo neverjetno realistično.

3D/4D ploda izvajamo z vaginalnim (nožničnim) ali abdominalnim (trebušnim) tipalom s sodobnim ultrazvočnim aparatom GE-Voluson E6. Vaginalno tipalo uporabljamo pri ultrazvočni preiskavi v prvem trimesečju, abdominalno tipalo pa v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti. S tem imajo v naši ambulanti nosečnice možnost opraviti 3D/4D ultrazvočni pregled ploda že od 1. trimesečja nosečnosti dalje.

Ultrazvočna meritev dolžine materničnega vratu

Z nožničnim (vaginalnim) ultrazvočnim tipalom izmerimo dolžino materničnega vratu in s tem napovemo tveganje za prezgodnji porod, to je porod pred 37. tednom nosečnosti. Kratek maternični vrat pomeni večjo možnost za prezgodnji porod. Pacientkam s kratkim materničnim vratom svetujemo počitek in ustrezno terapijo. Poleg meritve dolžine materničnega vratu opazujemo tudi njegovo obliko ter morebitno odpiranje v obliki lijaka. Izmerimo lahko oddaljenost posteljice od materničnega vratu in s tem izključimo ali potrdimo predležečo posteljico. Preiskavo izvajamo v drugem trimesečju nosečnosti.

GOR