Ambulanta za bolezni dojk

V ambulanti za bolezni dojk opravljamo klinični pregled dojk, ultrazvočni pregled dojk, tankoigelno biopsijo dojk ter genetski test za odkrivanje tveganja za razvoj dednega raka dojk in raka jajčnikov – SENTIS test.

Klinični pregled dojk opravimo z opazovanjem (inspekcijo) in tipanjem (palpacijo). Pri inspekciji dojk ugotavljamo morebitno asimetrijo dojk ter nepravilnosti na koži dojk ali prsnih bradavicah. S palpacijo iztipamo dojki ter bezgavke v pazduhi in nad ključnico. S tem ugotovimo morebitne spremembe v dojkah.

Ultrazvok prsi je dopolnilna diagnostična metoda za odkrivanje bolezenskih sprememb na dojkah. Z njim lahko opredelimo spremembe, ki so pri mamografiji slabše vidne. Pri pacientkah, mlajših od 35 let, je ultrazvok dojk metoda prvega izbora med slikovnimi preiskavami dojk.

Če pri kliničnem ali ultrazvočnem pregledu dojk ugotovimo spremembo, lahko opravimo punkcijo dojke ali odvzamemo citološki bris izcedka iz prsne bradavice. Po presoji pacientko napotimo tudi na mamografijo oz. na nadaljnjo obravnavo v center za bolezni dojk.

Pri nas lahko pacientke opravijo tudi genetski test za odkrivanje tveganja za razvoj dednega raka dojk in raka jajčnikov – SENTIS test, ki je zanesljiv genetski test, ki z visoko natančnostjo odkrije prisotnost sprememb, ki povečujejo tveganje za nastanek dedne oblike raka dojk in raka jajčnikov. Preiskavo opravimo po predhodnem temeljitem posvetu. Za analizo je potreben le vzorec sline. Po prejemu rezultatov jih skupaj pregledamo, pacientki svetujemo ter jo po potrebi ustrezno napotimo na nadaljnjo obravnavo.

Preglede v ambulanti za bolezni dojk izvaja Dušan Rosič, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, ki je bil dolgoletni vodja Ambulante za bolezni dojk v Splošni bolnišnici Ptuj in ima pri obravnavi bolezenskih sprememb na dojkah bogato znanje in izkušnje.

GOR